Na 400 jaar liveblog over Hugo’s vlucht

Het heeft even geduurd, maar we hebben het voor elkaar. Vier eeuwen na de geruchtmakende vlucht van Hugo de Groot kunnen we zijn avontuur via een liveblog volgen. Hugo zelf zal ons de komende dagen via deze website op de hoogte houden van zijn belevenissen. Hij volvoerde de vlucht van Loevestein naar Antwerpen op 22 en 23 maart 1621, morgen en overmorgen precies vierhonderd jaar geleden.

 

Aanvankelijk voelde hij er niets voor. ‘Veel te gevaarlijk’, vond hij. Toen we echter uitlegden dat zijn blog alleen bij 21e-eeuwers terecht kan komen en dus niet bij Prins Maurits en de zijnen, zwichtte hij. Voor hem speelde ook mee, dat hij de lockdown waarin wij zitten, en waardoor vrijwel alle publieksactiviteiten rond het jubileum van zijn avontuur zijn afgeblazen, sneu voor ons vond

Er zaten wel wat haken en ogen aan het plan. Zo moest Hugo leren omgaan met een 21e-eeuwse smartphone. Zijn slimme echtgenote Maria van Reigersberg, die hem ook al had geleerd hoe hij zonder zonder zich te verraden een paar uur in de kist kon blijven liggen, leerde hem het apparaat te bedienen, en van gevaarlijke knoppen af te blijven. Vooral de knop waarmee ze het geluid heeft uitgezet mag niet worden beroerd, want daarmee zou hij zich in de kist kunnen verraden.

Een ander puntje was dat  Hugo zijn berichten per se in het Latijn wilde schrijven, waarbij hij de woordjes ‘per se’ met enige nadruk uitsprak, alsof hij ons postuum wilde bijbrengen dat dat dit geen Frans is zoals veel mensen denken, maar Latijn (dus niet ‘per sé’ maar ‘per se’). Omdat niet al onze lezers die taal machtig zijn, zal de redactie de teksten van Hugo in modern Nederlands vertalen.

 

De afspraak is dat Hugo vanavond voor het slapen gaan zijn eerste bericht doorstuurt, waarin hij ons bijpraat over de voorbereidingen die hij samen met zijn vrouw Maria en zijn dienstmeisje Elsje van Houweningen heeft getroffen.

Houd de alerts in de gaten!

21 maart 2021
hugodegroo
Uncategorized