Locatie oprichting Remonstrantse Broederschap gevonden

Het Antwerpse huis waar in 1619 de Remonstrantse Broederschap werd opgericht, is gelokaliseerd. Het stond niet aan de Meirbrug zoals tot nu toe werd gedacht, maar enkele honderden meters ten noorden daarvan aan de Korte Nieuwstraat. De Antwerpse historicus Guido Marnef heeft dat achterhaald uit de correspondentie van de toenmalige bewoner, de juwelier en muntmeester Arnout (de) Witte. De vondst heeft rechtstreekse gevolgen voor het Hugo de Groot Pad, omdat de woning van (De) Witte het eindpunt is van de route. Op de website zijn de routekaarten voor fietsers en wandelaars aangepast.

 

De resultaten van Marnefs onderzoek werden afgelopen jaar gepubliceerd in de brochure Remonstranten in Antwerpen 1619-2019, uitgegeven door het Arminius Instituut in Amsterdam: ‘Arnout de Witte – de man die gastvrijheid  verleende aan de remonstranten – was een welstellende diamantslijper – en mogelijk ook juwelier – die in de Korte Nieuwstraat in het huis “In de Drye Gouden Coppen” gelegen naast het Sint-Annagodshuis, woonde.’ Het huis bestaat niet meer. Er bevindt zich tegenwoordig een café. Het naastgelegen Sint-Annagodshuis staat er nog wel.

Bij de reconstructie van de route en het verhaal van Hugo’s vlucht, beschreven in het boek Hugo de Groot Pad, werd er van uitgegaan dat het huis van Witte ergens aan de Meirbrug stond. De bron van deze informatie is een publicatie uit 1933 Brabant in ’t verweer door literatuurhistoricus Maurits Sabbe, waarin de geschiedenis van de remonstrantse predikanten in Antwerpse ballingschap werd beschreven. Hij vermeldde het huis aan de Meirbrug als het adres waar de leider van de Arminianen, dominee Wtenbogaert, in het najaar van 1618 onderdak kreeg van de lutherse Arnout (de) Witte, en duidde het huis van (De) Witte tevens aan als locatie van de oprichtingsvergadering een jaar later van de Remonstrantse Broederschap. Het onderzoek van Marnef toont nu aan dat daar waarschijnlijk een verhuizing tussen heeft gezeten.

 

Dat het Hugo de Groot Pad eindigt bij de plek waar de Remonstrantse Broederschap werd gesticht, is overigens een noodoplossing in een andere historische kwestie, die nog om een oplossing vraagt: waar bevond zich in Antwerpen de woning van de remonstrantse predikant Nicolaas Grevinkhoven? Dat was namelijk het adres waar Hugo de Groot op 23 maart 1621 – over een week precies 400 jaar geleden – onderdak vond na zijn avontuurlijke vlucht uit Slot Loevestein. Wie het weet mag het zeggen.

16 maart 2021
hugodegroo
Uncategorized