Nog geen ‘sorry’ voor vervolging remonstranten

De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) ‘erkent het leed’ dat de remonstranten vier eeuwen geleden is aangedaan doordat ze werden verbannen. Maar er wordt geen ‘sorry’ uitgesproken. De oprichting van de Remonstrantse Broederschap in Antwerpen in 1619 was het rechtstreekse gevolg van die verbanning op last van de Dordtse Synode. Hugo de Groot en de zijnen werden vanwege het toenmalige conflict gearresteerd.


Vandaag spreekt de voorman van de PKN, René de Reuver, als gast bij de jubileumbijeenkomst van de remonstranten uit, dat de toenmalige kerkscheuring ‘een pijnlijk’ moment is geweest. Zelfs zo’n bescheiden gebaar is in de afgelopen vier eeuwen niet eerder van calvinistische zijde gemaakt.
In 1619 legde de Dortdtse Synode hun antiremonstrantse opvattingen vast in de ‘Dordtse Leerregels’, die tot op de dag van vandaag van kracht zijn. Bij de fusie van de protestantse kerken in 2004 werden ze overgenomen in de uitgangspunten van de PKN. Dat was een concessie aan de orthodoxe minderheid, want daarbuiten worden de regels nauwelijks meer beleden.
Voorlopig staan de Dordtse Leerregels een volledige verzoening nog in de weg.

8 mei 2019
hugodegroo
Uncategorized