Fictieve kist genomineerd als ‘pronkstuk van Nederland’

De boekenkist waarin Hugo de Groot ontsnapte uit Loevestein is genomineerd als ‘Het pronkstuk van Nederland’. Het feit dat de kist al tijdens Hugo’s leven verloren raakte, heeft de organisatoren van de tv-verkiezing niet kunnen weerhouden.

 

‘Wat zeggen Nijntje, Meisje met de parel en de boekenkist van Hugo de Groot over Nederland en de Nederlanders?’ Zo omschrijft AVRO/TROS het thema van de verkiezing van Het pronkstuk van Nederland. Deze week begint het voorstellen van de kandidaten in een dagelijks kort televisieprogramma. Er zijn drie categorieën met elk tien items: ontwerp, erfgoed en kunst. De kist neemt deel in de categorie erfgoed.

 

Op de website van het programma, waar kijkers kunnen stemmen, wordt toegegeven dat maar liefst drie Nederlandse musea (Rijksmuseum, Prinsenhof en Loevestein) een ‘kist van Hugo de Groot’ in hun collectie hebben en dat waarschijnlijk geen van deze kisten de echte is, omdat het originele exemplaar al tijdens het leven van Hugo verloren is gegaan. ‘Maar dat maakt het verhaal niet minder bijzonder’, zo wordt eraan toegevoegd.

De nominatie heeft de zegen van een team van experts, waaronder prof. Herman Pleij, die als ‘connaisseur’ van het cultureel erfgoed aan het programma is toegevoegd.

 

Authentieke concurrenten

Er is dus een reële kans dat Nederland straks een niet bestaand nationaal pronkstuk heeft. In de categorie erfgoed moet de denkbeeldige boekenkist het opnemen tegen negen authentieke concurrenten, waaronder originele akten in het Nationaal Archief van de Unie van Utrecht, het Plakkaat van Verlatinghe, de Vrede van Münster en de Grondwetsherziening van 1848. Of die genoeg tot de verbeelding van de kijkers zullen spreken is de vraag. Tegen het Wilhelmus (Koninklijke Bibliotheek) of het Dagboek van Anne Frank (Anne Frank Huis) zal de verdwenen kist het misschien moeilijker krijgen.

 

Over een maand weten we meer. Op 22 januari wordt bekend gemaakt welke drie items van elke categorie overblijven. Uit die drie wordt in de dagen daarna een finalist gekozen. Op 26 januari nemen de drie finalisten het tegen elkaar op.

18 december 2017
hugodegroo
Uncategorized