Boekenkist weggestemd

Nederland is behoed voor de uitverkiezing van een niet bestaand Nationaal Pronkstuk. De boekenkist waarin Hugo de Groot ontsnapte was daarvoor genomineerd, maar waarschijnlijk is daar in de 17e eeuw al de kachel mee aangemaakt. De nominatie heeft het niet gehaald.

 

In het programma van AVRO/TROS werd gisteravond bekendgemaakt welke drie van de tien voorwerpen uit de categorie ‘erfgoed’ waren uitverkoren om door te gaan voor de hoofdprijs. De kist van Hugo zat daar niet bij. De kijkers hadden per internetverkiezing de voorkeur gegeven aan Delfts Blauw, het Plakkaat van Verlatinghe en het Dagboek van Anne Frank. Naast museumvoorwerpen uit de categorie ‘erfgoed’ dingen voorwerpen uit de categorieën ‘kunst’ en ‘design’ mee.

 

Nepkisten
Met de stemming is in ieder geval voorkomen dat musea zouden moeten ruziën over de plaquette die eind deze week aan het winnende museumstuk zal worden toegekend. Er zijn drie Nederlandse musea die een ‘boekenkist van Hugo de Groot’ tentoonstellen: Rijksmuseum Amsterdam, Slot Loevestein en het Prinsenhof in Delft. Bovendien duiken regelmatig claims op van particulieren die zeggen de kist te bezitten. Zo beweerde schrijfster Charlotte Mutsaers onlangs dat zij bij het opruimen van de boedel van haar overleden broer een grote verzameling porno aantrof in de kist van Hugo de Groot, die een erfstuk van de familie zou zijn.
Het staat nagenoeg vast dat geen van die kisten de echte kist van Hugo de Groot is.

23 januari 2018
hugodegroo
Uncategorized